
Paardenbloemsiroop
- 200 g paardenbloemen
- 900 ml water
- 650 g suiker
- Sap van 1 citroen
- Vergiet met kaasdoek (neteldoek)
- Gesteriliseerde flessen
Bloemblaadjes losmaken: Gebruik enkel de gele bloemblaadjes; verwijder zoveel mogelijk van de groene kelkblaadjes om een bittere smaak te vermijden. Dit gaat makkelijk met een klein lepeltje. Zo kan je de blaadjes uit het hart schrapen. Was de bloemen niet – het stuifmeel zorgt voor extra smaak.
Thee trekken: Doe de bloemblaadjes in een pot en giet er water over. Laat 24 uur trekken, eventueel in de zon.
Zeven en koken: Giet het vocht door een kaasdoek. Breng dit paardenbloemextract aan de kook met de suiker en het citroensap. Laat koken tot de suiker is opgelost.
Afvullen: Giet de siroop heet in gesteriliseerde flessen. Wil je een langere houdbaarheid? Dan kan je de flessen nog wecken.